اقدام غير اخلاقي يك انتشارات مشهور
رعایت کپی رایت در انتشارات ققنوس که مدعی و معروف در انتشارات ایران است چگونه است ؟
امید جعفرنژاد، عکاس به استفاده بدون اجازه یکی از عکسهایش روی جلد یکی از کتاب های انتشارات ققنوس اعتراض کرده و در نوشتهای کوتاه این اقدام غیر اخلاقی را نقض حقوق معنوی و مالکیت اثرش اعلام کرده است:« چندی پیش متوجه شدم یکی از تصاویری که از مسجد نصیرالملک شیراز عکاسی کرده بودم، روی جلد کتابی قرار گرفته است، بی آنکه خودم خبر داشته باشم یا حتی تلفنی و شفاهی هم برای استفاده از این تصویر اجازهای گرفته باشند. سالهاست که بحث حقوق معنوی صاحبان اثر چه نویسندگان، چه تصویرگران و عکاسان، بحث پر چالش محافل فرهنگی است. در این میان بیش از همه این ناشران بودهاند و هستند که درباره اهمیت این مساله و حقی که از پدید آورندگان اثر ضایع میشود، سخنها گفتهاند حالا وقتی که یکی از ناشران شهير كشور كه بیش از هزار عنوان کتاب در حوزههای گوناگون چون ادبیات، داستان، تاریخ، فلسفه و روانشناسی منتشر كرده، این عکس را بدون هيچگونه اجازهای روي جلد کتابی مربوط به میراث تاریخی و فرهنگی و ایران منتشر كرده است، چه باید گفت؟ آیا آنها که دم از اهمیت حقوق معنوی و کپی رایت میزنند در عمل به آن متعهدند؟ وقتی اهالی فرهنگ که خود میبایست پاسدار حقوق هنرمندان و صاحبان آثار فرهنگی باشند، اینچنین غیرمتعهدانه به اخلاق حرفهای به خودشان اجازه میدهند حقوق معنوی دیگران را نادیده بگیرند چطور میتوان انتظار داشت که احترام به حقوق مالکان اثر از هر نوع در جامعه نهادینه شده و به رسمیت شناخته شود؟
غمانگیز این است که پس از اعتراض به این انتشارات به جای اینکه از این اقدام غیر اخلاقی شرمنده باشند، پیشنهاد کردند مبلغ ناچیزی را برای خرید این عکس پرداخت کنند تا پیگرد حقوقی و قانونی انجام نشود! شگفتا که ما چقدر تنها و بی صداییم در احقاق حقوقمان.
طي سالهاي اخير متأسفانه اين بداخلاقيهاي فرهنگي بارها موجب آزردن جامعه هنري و عكاسي كشور شده و ناشران مشهور عنوان خود را در سايه برخي بداخلاقيها تبليغ ميكنند. آنچه در این میان نادیدهگرفته میشود، حقوق عکاسان و هنرمندانی است که صدایشان به جایی نمیرسد.»
امضا امید جعفرنژاد، عکاس
رعایت کپی رایت در انتشارات ققنوس در نظر گرفته نمی شود!